Автор: Стивън Брайън, Substack, Weapons and Strategy. Д-р Брайън е водещ експерт по

...
Автор: Стивън Брайън, Substack, Weapons and Strategy. Д-р Брайън е водещ експерт по
Коментари Харесай

Американски експерт: Зеленски трябва да си отиде, преди Украйна да се е разпаднала

Автор: Стивън Брайън, Substack, Weapons and Strategy. Д-р Брайън е водещ експерт по стратегическа и софтуерна сигурност. Бил е шеф на подкомисията за Близкия изток на комисията по външни връзки на Сената на Съединени американски щати и заместник-министър на защитата по въпросите на политиката. В момента е старши помощник в Центъра за политика на сигурност и Йорктаунския институт. 

В администрацията на Байдън се заражда консенсус, че Украйна едвам се крепи във войната си против Русия и че ще е належащо някакво споразумяване на спора посредством договаряния. 

Въпреки че това се разказва като " отдавнашна " политика на президента Байдън, истината е, че е тъкмо противоположното - администрацията на Байдън блокира всички опити за подписване на спокойно съглашение с Русия. 

Байдън и компания прегърнаха Зеленски по същата причина - Зеленски, който преди повече от година беше подготвен за договорка с руснаците, се подчини на екипа по национална сигурност на Байдън и даже накара Върховната Рада, Народното събрание на Украйна, да одобри закон, който разгласи за противозаконни всевъзможни договаряния с руснаците. 

Съединените щати и техните съдружници в НАТО изсипаха големи количества военна техника и муниции в Украйна, осигуриха гръбнака на украинското стратегическо разузнаване, образоваха украински войски и изпратиха съветници на място, някои от които бяха убити в бойните дейности. Ако са правилни отчетите за удара на съветския Искандер против Херсон на 27 декември, четирима оператори на Patriot от Обединеното кралство са били убити дружно с 60 други бойци и служители на реда, когато съветски ракети удариха влаковото хранилище в града. 

На бойното поле украинската войска търпи провали. Неуспехите се виждат съвсем на всички места по линията на прикосновение. Руснаците са принудили украинците да изоставен Мариинка, стратегическо село в Донбас, и прочистват селата към Бахмут, Авдеевка, Запорожие и другаде. 

Валерий Залужни, главнокомандващ на украинската войска, чака град Авдеевка да падне през идващите няколко месеца. Всъщност украинците или ще би трябвало да се изтеглят по-рано, или ще се озоват на самоубийствена задача, пробвайки се да устоят против опустошителни офанзиви. 

На политическия фронт пукнатините стават все по-големи. Юлия Тимошенко е била два пъти министър-председател на Украйна и в този момент е член на украинския парламент под знамето на политическата си партия Баткившчина (Отечество). Тя е последовател на участието на Украйна в Европейски Съюз и НАТО. Тимошенко споделя, че страната е в задънена улица и е изправена пред проваляне. 

Политици, които приказват сходни неща в Украйна, най-често биват задържани или изпращани в заточение или, както в тази ситуация с някогашния украински президент Петро Порошенко, биват спирани на границата от тайните служби на Украйна. Още по-лошо става, в случай че пресекат пътя на Зеленски. Наскоро бяха повдигнати обвинявания в държавна измяна против политика Александър Дубински и той не е единственият. 

Украйна е изправена пред голям проблем с работната мощ, защото губи от ден на ден и повече жертви на бойното поле. Тази седмица сред Залужни и Зеленски избухна словесна война за това кой тъкмо е наредил наложително набиране на още 500 000 бойци. Залужни споделя, че в никакъв случай не е предложил това. Зеленски твърди, че въоръжените сили са поискали от него спомагателни 500 000 души. 

Всъщност броя е без значение. Важното е, че с цел да назначи нови бойци, Украйна би трябвало да употребява насилствени тактики - да отвлича мъже от улицата или от жилища, от коли, от клубове, на гранични пунктове и всяко друго място, където могат да бъдат открити. 

Призивната възраст в този момент е сред 18 и 60 години, а коледно видео на украински бойци, събрани дружно за празнична софра, демонстрира основно мъже на междинна възраст и по-възрастни, доста малко младежи. Както означават Залужни и други, по-възрастните бойци не могат да извършват всички нужни задания, тъй като им липсва издръжливостта на по-младите бойци. Още по-лошо е, че доста от бойците не желаят да служат. 

Принудителното набиране на бойци има отрицателни политически последствия за управлението на Украйна (поради което Зеленски се опитваше да хвърли виновността върху Залужни). Това има последствия и отвън Украйна, защото доста мъже в наборна възраст от Украйна в този момент са в Европа. Киев желае насилственото им връщане. 

Естонският вътрешен министър Лаури Лаанемец сподели, че Естония може да " съобщи " здрави украински мъже. Други европейски страни също обмислят сходни дейности. 

Украйна споделя, че ще има строги санкции за укриващите се от военна работа с санкции и присъди затвор до 8 години. 

Освен неприятно здраве, няма изключения, налични за отговарящите на изискванията новобранци. Практически това значи, че учители, учени, лекари, инженери и всички останали могат да бъдат призовани в армията. Докато примката се стяга и ограниченията се ожесточават, поддръжката за Зеленски неизбежно ще спадне внезапно, изключително в основни градове като Киев, Одеса и Харков. 

Дори и с новата готовност ще са нужни месеци, с цел да се обучат най-много нежелаещите новобранци и да се пуснат на бойното поле. Дотогава Украйна ще е изгубила още повече позиции. 

Русия също би трябвало скоро да вземе значими военни и политически решения. Те може да дойдат след президентските избори в средата на март. Путин, който още веднъж се бори за преизбиране, е изправен пред неодобрение вкъщи поради войната. Той се опълчва на спомагателната готовност на войски с аргумента, че има задоволително доброволци, с цел да изпълнят актуалните задания. 

Досега Путин не е взел решение за широкомащабна съветска атака, с цел да употребява възходящата некадърност на украинската войска да спре съветските офанзиви. Руските военни интервенции са ориентирани към изправяне и подсилване на нейните териториални владения в Украйна. Москва в последно време не се е опитвала да надвиши тази задача или да възобнови офанзиви, целящи фактически да победят армията на Украйна и да наложат политическа смяна в Киев. 

Причините за това са три. Първо, Русия знае, че започването на огромна атака би коствало скъпо от позиция на жертви и изгубено съоръжение. Второ, Путин не желае да рискува вътрешни безредици, които биха могли да навредят на политическата му власт в страната. Трето, Русия желае да резервира задоволително сили, с цел да отбрани Русия от по-широка война с НАТО. 

Руските водачи са наясно, че в случай че Съединените щати изпаднат в обезсърчение поради колапса на Украйна, Вашингтон може да изиска фактически влизане на НАТО във войната, употребявайки изобилна въздушна мощност и други запаси, с цел да поддържа украинския режим. 

В резултат на това съветското обмисляне внимава да се опита да ограничи войната на украинска територия и последователно да отблъсне украинците обратно, надявайки се на съглашение посредством договаряния и заобикаляйки директен конфликт с войските на НАТО. 

Дори в подтекста на горните ограничавания, украинците са отблъснати и украинската войска може да рухне във всеки миг в близко бъдеще. Русия надали ще одобри съглашение за преустановяване на огъня без политическо съглашение, защото Путин ще загуби позиции вкъщи. Зеленски пък не желае да подписва политическо съглашение с Русия. 

Вашингтон ще следи развиването на обстановката през идващите дни и седмици и ще се тревожи, че целият пейзаж на войната може да се трансформира в смъртоносно отрицателен за Вашингтон и НАТО. 

Тъй като напъните на Вашингтон да се опита да уреди под масата преустановяване на огъня не донесоха никакъв плод, единственият избор е или да се влезе във войната (което значи война в Европа), или да се подписа договорка. 

Ако Вашингтон в действителност желае политическа договорка, Зеленски не може да я контракти. Той ще би трябвало да си отиде. 

Вашингтон може да реши, че единственият излаз е държавен прелом в Украйна, заменяйки Зеленски с политически или боен водач, подготвен да седне на масата на договарянията с руснаците. 

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР